Poca gent sap que els EUA consideren Catalunya un país estratègic, que ha de ser salvaguardat entre els primers objectius en cas de perill, conflagració o atac terrorista. I tot gràcies a l’empresa Grifols, multinacional catalana d’hemoderivats —la sang es considera producte estratègic—, ara en trànsit de convertir-se en el tercer grup mundial del sector, darrera de Baxter i CSL. Grifols és un grup de 26 empreses del sector sanitari que subministra els seus productes a professionals i pacients de més de 90 països de tot el món. Investiga, desenvolupa, fabrica i comercialitza hemoderivats, productes per a la teràpia intravenosa, nutrició entèrica, sistemes de diagnòstic i material mèdic. La seva facturació del primer trimestre d’enguany ha crescut un 10% fins als 261,4 milions d’euros. (El president Victor Grifols no fa accentuar mai ni el seu nom ni el seu cognom.) Els dubtes dels seus petits accionistes manifestats en la junta del passat gener van quedar gairebé esvaïts el maig passat, quan Grifols va poder anunciar que la Comissió Federal del comerç nord-americana —la Federal Trade Comission (FTC), una mena de Tribunal de la Competència— donava llum verda a la compra de Talecris, el seu rival als Estats Units (no debades augmentà la seva cotització a la Borsa en un 5,2% a primers de maig, despre´s que l’empresa s’expliqués davant e la Comissió Nacional del Mercat de Valors.).
Tot plegat suposa un alleujament doble, perquè la FTC havia vetat a la CSL la compra de Talecris el 2009 (amb l’argument que es reduïa la competència del sector) i perquè l’empresa catalana amb seu a Sant Cugat del Vallès, que ja havia començat la maniobra ara fa un any amb el precedent negatiu esmenta, ja havia esmerçat de 375 milions de dòlars (252 milions d’euros) com a indemnització a Talecris per al preacord. El gran argument ha estat que Talecris arribava enguany a la seva capacitat productiva i sola no podria créixer fins al 2016, de manera que la fusió fins i tot resultava beneficiosa per als EUA.
Ara bé, el preacord per comprar la firma nord-americana Talecris inclou unes determinades condicions: en primer lloc, la venda a Kedrion, fabricant italià d’hemoderivats, diversos actius de Talecris als EUA que la firma catalana no considera estratègics, exactament aquests: una planta de fraccionament de plasma a Malville, a l’estat de Nova York, que la firma catalana gestionarà durant quatre anys en règim de lloguer (es tracta d’una fàbrica antiga, que no pot exportar productes a Europa per falta d’homologació; Grifols ja havia anunciat la seva intenció de desprendre-se’n quan l’ampliació de la indústria de Parets (Barcelona) per fabricar el mateix producte estigués completada); en segon lloc, traspassar a Kedrion dos centres d’obtenció de plasma a Carolina del Nord i a Alabama (condició tampoc greu perquè Grifols té més de 80 centres repartits per EUA); en tercer lloc, el negoci de Talecris als Estats Units del Factor VIII, un tractament contra l’hemofília que es comercialitza amb la marca Koate (la firma disposa del seu propi Factor VIII, que té més aplicacions que el de Talecris); finalment, el preacord preveu a més que Grifols fabricarà durant set anys altres hemoderivats per a Kedrion destinats al mercat americà, perquè aquesta firma, que ara només opera a Itàlia, entri als Estats Units. I tot, per poder introduir més competència en el segment d’hemoderivats d’Amèrica del Nord.
S’ha assegurat que aquestes desinversions no afectaran les sinergies anunciades el gener fruit de la integració —230 milions de dòlars anuals (155 milions d’euros)— , centrades en la complementarietat de la seva activitat industrial, la seva I+D i la seva implantació geogràfica: els dos grups només competeixen als Estats Units, el Canadà i Alemanya. Fins i tot la cartera de productes de cadascuna és complementària, de manera que Grifols podrà aprofitar ben aviat la seva xarxa internacional per vendre els productes de Talecris.
La compra de Talecris suposa per al grup Grifols una inversió de 4.000 milions de dòlars. Segons fou anunciat per la directora financera del grup, Nuria Pascual, l’empresa pagarà 2.508 milions de dòlars en efectiu als accionistes de Talecris, assumirà 600 milions de deute de l’empresa americana i la resta se sufragarà mitjançat l’emissió de noves accions de Grifols sense dret a vot. Es considera que l’operació també produirà canvis en l’accionariat. Les diferents branques de Grifols reduiran del 40% al 29% la seva presència en el capital. El fons Cerberus i altres accionistes de Talecris entraran a formar part del grup resultant, amb una participació global conjunta d’un 28% i la part que flotarà lliurament en borsa es reduirà d’un 60% a un 43%.
Segons “La Vanguardia” del passat 3-V, per al finançament de la compra, l’empresa catalana hauria firmat un crèdit sindicat de 4.500 milions de dòlars, liderat per Deutsche Bank, Nomura, BBVA, BNP, HSBC i Morgan Stanley. Això situaria el seu endeutament en 3,5 vegades el seu benefici operatiu o ebitda, però l’empresa preveu que recobri el nivell actual (dues vegades l’ebitda) a finals del 2014.
Amb Talecris, Grifols tindrà els EUA com a primer mercat; això li suposarà el 50% de les vendes (enfront del 28% de la Unió Europea, el 14% de la resta del món i el 8% al Canadà), amb unes vendes anuals calculades en uns 2.803 milions d’€.
També d’aquesta passada primavera és l’acord de col·laboració aconseguit amb Novartis perquè aquesta comercialitzi als EUA alguns dels principals productes de diagnòstic per a la immunohematologia de Grifols a mesura que es vagin obtenint autoritzacions. Entre aquests productes hi figuren reactius, instrumentalització automàtica per a l’estudi d’agrupatge sanguini serològic desenvolupats per Grifols i els tests BLOODchip® de la biotecnològica espanyola Progenika Biopharma que Grifols ja distribueix per tot el món. L’acord i permetrà de potenciar la seva àrea de Diagnòstic tot reforçant la seva posició en el mercat nord-americà. Els seus setanta anys dedicats a fer progressar la medicina transfusora es complementa perfectament amb el lideratge de Novartis en el camp de la seguretat transfusora i amb la seva missió de desenvolupar noves proves preventives, de manera que els laboratoris d’immunohematologia podran disposar de les últimes tecnologies destinades a millorar la seguretat transfusora. No debades la passada primavera Grifols va crear un Consell assessor internacional d’experts en Medicina Transfusional composat per nou reputades personalitats mundials en aquest camp presidides per por Mr. John Moulds, MT (ASCP) director dels Serveis Científics de Suporet de LifeShare Blood Centers de Shreveport, de Louisiana (EUA). (14-VI-2011)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada