A Ton Ventolà i Josep Caselles, que me’n van donar notícia

Alfredo fa vint anys que és hospitaler del Camí de Sant Jaume a l’Alberg Municipal i del de Santa Marina, a Molinaseca (Lleó). Al capvespre li agrada fer-la petar amb els pelegrins entorn d’una taula i un got de vi, per intercanviar experiències. De vegades expressa les seves opinions des d’un cert escepticisme. Abans, però, cura peus nafrats o fa massatges. No cobra res per les seves atencions d’infermer; demana als pelegrins, però, que si arriben bé , li enviïn una postal. En té milers.

Una, però és especial. N’ha deixat una fotocòpia a l’alberg. L’original, segons Xurxo Lobato i Omayra Lista a “El País” del passat 11-IX-2010, la guarda en la caixa de seguretat d’un banc. Podria estar signada per l’actual Papa de Roma. I d’una manera força comprometedora. El 24 de juliol de l’any 2000 li va signar amb els seus dos noms de pila LOUIS Joseph (Ratzinger es diu Joseph Alois) amb un afegitó: “Futur Papa Benet XVI”. Recordem que no va ser elegit Papa fins a al 19-IV-2005. Gairebé cinc anys abans, l’any 2000, amb el papa Joan Pau II envellit i malalt, Ratzinger es veia capaç d’endegar al successió a favor seu? De la postal n’han parlat diversos mitjans: TVE, “Hora Q” de TV3. Televisa, “León Noticias”...


Datada el 24 de juliol del 2000 i dirigida a l’hospitaler Alfredo de l’Albergue Municipal de Pelegrinos / 23*** de Molinaseca (León) /Spagne —els asteriscs denoten la voluntat de posar-hi un codi postal (23413) que el remitent no recorda—, el Sr. Álvarez va rebre una postal escrita la major part en lletres majúscules que li tocava el crostó. Deia exactament això: Après MONTPELLIER. [‘Després de Montpeller’]// ALFREDO, PENA NOS DAIS/ AL SABEROS CABALLERO/ DE LA ORDEN DE SANTIAGO/ Y TAN POQUITO INICIADO/ EN LA QUE ES CIENCIA DE DIOS/ QUE PASA POR JESUCRISTO,/ POR CREERLE SALVADOR/ Y DIOS TODOPODEROSO,/ QUIEN TODA SU SANGRE DIO/ Y A SU MADRE Y AL ESPOSO,/ EL (ESPÍRITU) SANTO CONSOLADOR/ PARA QUE TODOS SEAMOS/ SALVOS Y, EN LA RESURRECCIÓN,/ TENGAMOS LA VIDA ETERNA/ JUNTO AL PADRE, EN EL AMOR./ NO PERDEMOS LA ESPERANZA/ Y EN ROMA Y EN JERUSALÉN,/ SI DIOS QUIERE, REZAREMOS/ POR TU ALMA. TU, TAMBIEN.// LOUIS Joseph Futuro Papa Benedicto XVI.
Experts de correus, cal·lígrafs i lingüistes no hi troben cap manipulació. Des del punt de vista grafològic, l’autor de l’escrit en majúscules resulta el mateix que el de les minúscules (res de dues mans, doncs) i s’ha emprat la mateixa tinta. Des del punt de vista lingüístic, encara que sigui escrita en castellà, el text està pensat en alemany: enrevessament, verbs al final, subordinació... Més i tot: la manera de posar punt entre dia, mes i any és un tret del tot germànic.
Deixant de banda la cara de la postal (“un paisatge amb una església o monestir”, m’explica el receptor), una anàlisi interna del revers de la postal, a més del text, ens informa, en vermell, del següent: a) la postal va ser impresa a París ; b) a la cara hi ha la imatge d’“Un village de l’Haute Tarentaise”, això és, un poblet alpí, en plena Savoia francesa, el nucli de la qual és Bourg-Saint-Maurice, no lluny de La Rosière i del Parc Nacional de Vanoise; c) que la postal és gentilesa de “Pelletier” amb dues frases de publicitat: “Pour vos amis/ une carte souvenir. Pelletier” [‘Per als vostres amics, una postal de record’]; “Pour votre déjeuner/ une biscotte à tartiner. Pelletier” ‘Per al vostre desdejuni, un bescuit per a untar’]; d) que el segell de 0,55 euros, amb un dels “visage” de la V República, és de curs normal l’any 2000; e) que el matasegells, amb l’any “2000” clar, diu “LES THUILES-HAUTE PROVENCE”. Al poblet de la Savoia, no hi havia estanc? La postal va ser tirada a la bústia d’aquesta localitat d’uns 350 habitants a la regió de l’Alta Provença, que dista per carretera uns 270 km dels nuclis de l’Haute Tarentaise per la riba del llac Serre-Ponçon. En resum: el viatge de la Savoia a l’Alta Provença després d’haver passat per Montepeller sembla indicar-nos que l’emissor (Ratzinger?) feia diferents circuïts d’estiueig pels Alps.


Anem a l’anàlisi externa. Aquell 2000 havia estat un any ple d’esdeveniments: el cardenal havia acompanyat Joan Pau II a Terra Santa a la primavera, havia acabat el llibre L’esperit de la litúrgia, el 6 d’agost calia donar a llum a la polèmica declaració Domius Jesus i el setembre els esperava la Jornada Mundial de Joventut a Roma. Calia reprendre forces? Només ens plantejarem tres qüestions: 1ª) Podem saber si va fer el Camí de Sant Jaume, Ratzinger, l’estiu del 2000? Encara que ni Nunciatura ni cap bisbat ho hagi volgut confirmar (sí que han admès que l’any 2000 va ser a Espanya), hi ha peregrins que n’han donat detalls. Anava d’incògnit i l’acompanyaven tres joves amb pinta de capellans. D. Romualdo, hospitaler de Guitiriz (Lugo), l’hauria albergat dos dies de temps infernal; tenia nafres als peus. Al cap de dues setmanes també hauria rebut una postal imprudentment signada “Joseph Luis Futuro Papa Benedicto XVI”. 2ª) I per què anar a la Savoia? Doncs resulta que aquell any 2000 Joan Pau II inaugurà una residència de vacances a Les Combes Introd (a la vall d’Aosta, a 1.4000 m. d’alçada, en ple Parc Nacional Gran Paradiso, no lluny del Montblanc) i arribar-s’hi a saludar-lo per la carretera de Séez era molt fàcil. (En aquest lloc paradisíac de Les Combes, Benet XVI hi ha estiuejat el 2005, el 2006 i el 2009; el 2007 va anar a Lorenzago de Cadore, als Alps dolomites, i el 2008 a Bressanone, entre Bolzano i Insbrück, on solia anar de cardenal.) 3ª) El text de la carta diu que pregarà per Alfredo a Roma i a Jerusalem; tornà, doncs, a Terra Santa, Ratzinger, després de l’estiu? Possiblement, amb motiu de l’any jubilar i atès que el setembre el Papa maldava per convertir Jerusalem en una mena de ciutat sota l’empar de la comunitat internacional. Però no ho he pogut confirmar. Caldria consultar-ho a Birgit Wansing, que és la seva dactilògrafa de confiança i qui cura de la seva biografia.


“León Noticias” asegura que no hi ha cap raó per dubtar de la paternitat de la postal. I què diu Afredo Àlvarez? Per a ell deuria sentir alguna de lesseves manifestacions d’escepticisme i davant l’estirada d’orelles que li fa, “quan va llegir el que m’havia escrit, deuria voler-hi posar algun argument d’autoritat perquè no em pensés que era qualsevol el qui m’escrivia. I per això hi va afegir “Futur Papa Benet XVI”.Una signatura, tanmateix, ben compromesa. (4-X-2010)