El passat dimarts, diada de Sant Joan, se celebrà al pla de can Pegot, al terme municipal d’Ogassa (el Ripollès), sota la muntanya de Sant Amanç (‘Enamorat per sempre’), el “I aplec-memorial de Lluís M. Xirinacs”, durant el qual s’instal·là, en el lloc en què oferí la seva vida a Déu, un monòlit de granit de 12 tones de pes i dos metres d’altura per dos d’amplària per commemorar la seva persona i la seva obra. Amb l’ajut de l’ajuntament d’Ogassa, el monobloc ha estat possible gràcies a moltes aportacions de persones anònimes que volen recordar i reconèixer la vida d’un home que va estar fins al final al servei del poble.

L’escultura, realitzada per l’escultor vallesà Jaume Rodri —ex-parlamentari i, abans, ex-company de clerecia de Xirinacs—, representa una gran X amb un accent, grafema xinès que simbolitza l’home bo de vida dreturera. La X està encarada a llevant amb la intenció que any rere any els primers raigs de sol del nou solstici l’il·luminin de ple. El càlcul l’ha fet el matemàtic Jordi Domènech, autor també d’una fórmula matemàtica amagada a la part del bloc fixada al terra, que ofereix l’indret on hi ha amagats el testament de Xirinacs així com algunes de les seves obres més significatives.

A partir de les dotze del migdia la pista forestal es va anar omplint de vehicles i la trobada es convertí en un veritable aplec: la gent fins i tot ballà sardanes. A la una tocada, quan el cel ja amenaçava pluja, començaren els parlaments enmig d’una rotllana de centenars de persones. Parlaren els esmentats i també mossèn Josep Dalmau, que indicà aquell indret com el punt zero de Catalunya, assegurà que Xirinacs n’havia salvat la dignitat i convidà a celebrar anualment la trobada. Tot seguit el batlle d’Ogassa, que anava abillat amb barretina catalana, Sr. En Ramon Tubert i Sala, després d’unes breus paraules i de presentar altres autoritats de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses, descobrí el monobloc, que va ser molt celebrat pels assistents.


Tot seguit parlà Èric Xirinacs i Knörzer, nebot de l’homenatjat, el seu metge personal Joan Parés i Grahit —que assegurà un cop més la voluntat del seu oferiment—, Roser Veciana, ex-consellera de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Planes, promotor d’”El Camí” i un llarg etcètera. S’hi afegiren cantaires i rapsodes amb diversos poemes i cançons. Es llegí el seu “Acte de sobirania” i els assistents cantaren junts la cançó dels Esquirols “El banderer de la pau”.

Al final, com a cloenda de l’acte, on assistí gent de tots els racons dels Països Catalans i de tots els sectors de la societat —entre els quals l’actor Joel Joan—, s’anuncià per al 13 d’octubre un magne acte organitzat per artistes joves al Palau de la Música Catalana titulat: “Xirinacs al Palau”.