L'escriptor i periodista Lluís Busquets i Grabulosa, autor de l´assaig de gran èxit Última notícia de Jesús el Natzarè, «redimensiona» el personatge de Moisès «a les seves mesures històriques» dins el thriller de caràcter bíblic El testament de Moisès (Ara Llibres).

El llibre gira entorn de la troballa del testament de Moisès enterrat als Trofeus de Pompeia dels Pirineus, que acaba en mans d´un professor barceloní, qui es veu enfrontat a les tres religions monoteistes que s´embarquen en una lluita per a fer-se amb les tauletes de fang.

Segons explica l´autor del llibre, intenta treure la «mítica» dels textos bíblics, ja que no pot passar per històric el llenguatge mític. En aquest sentit, Busquets recorda que l´Estela de Merneptah parla del poble jueu anys abans de quan se situa històricament l´Èxode.

A la novel·la, Moisès és fill del faraó, s´enfronta al poder egipci per l´esclavitud a la qual sotmet el poble i després de l´Èxode torna cap a Egipte, on escriu el testament i és enterrat. Les tauletes de fang amb el testament són regalades, anys després, per Antipas a Pompeia.

A més de la trama bíblica, el llibre proposa resseguir la vida del professor qui, enmig d´un procés de nul·litat canònica, es veu embolicat en el desxiframent de les tauletes enmig de les pressions de les tres religions monoteistes.

El tractament dels personatges un dels aspectes amb els quals l´autor ha quedat «més content», entre els quals es permet introduir-hi persones reals com el pare Miquel Batllori, jugant així entre la ficció i la realitat.

FONT: Diari de Girona