Erine, una nena manresana de quatre anys, va rebre a mitjans març un trasplantament de cèl·lules mare (sang) del cordó umbilical de la seva germana Izel per mirar de curar-la de la seva leucèmia. D´aquí a uns mesos es podrà saber si la intervenció, duta a terme a l´Hospital de la Vall d´Hebron, va tenir èxit. Izel, és clar, va ser plausiblement concebuda per voluntat dels seus pares mitjançant tècniques de selecció embrionària perquè pogués curar la seva germana.

No és l´únic cas. Al nostre país hi ha força famílies que han concebut heroicament un fill amb selecció embrionària per mirar de salvar-ne un altre. Malgrat això, la selecció embrionària es permet a comptagotes d´ençà de la reforma de la Llei de Reproducció assistida de l´any 2006. Hi ha una Comissió Nacional de Reproducció Assistida assessora del Ministeri de Sanitat que ha d´autoritzar les peticions per concebre un fill amb l´objectiu de salvar-ne un altre. (Darrerament, de més de vint peticions, se sap que se n´han atorgat solament quatre a famílies de València, Múrcia, Salamanca i Sevilla.) No va ser pas el cas de l´Erine, diagnosticada a l´any i mig d´una estranya forma de leucèmia. Els pares, veient que el temps jugava contra seva i amb una primera negativa de la Comissió Nacional de Reproducció Assistida -de la segona sol·licitud, encara n´esperen resposta-, van demanar ajuda ciutadana per fer front als més de 6.000 euros del tractament i gràcies a l´ajuda dels manresans, van decidir sotmetre´s a les tècniques de selecció embrionària i de reproducció assistida a Bèlgica (un país amb centres especialitzats i on la manipulació és legal). Tot va anar bé i fa dos mesos van poder celebrar el naixement a Barcelona d´Izel, genèticament compatible amb la seva germana i donadora de la sang del seu cordó. S´ha sabut que d´altres famílies catalanes, sense el vistiplau de la Comissió, han hagut de recórrer a clíniques d´EUA.

Els passos són aquests: 1) una parella, trobant-se amb un fill amb una malaltia hematològica, oncològica o immunodeficitària, decideix tenir-ne un altre que el pugui curar; 2) la parella se sotmet a un tractament de reproducció assistida, en el qual els espermatozous fecunden òvuls en un laboratori; 3) quan els embrions tenen tres dies, s´extreu una cèl·lula de cadascun per ser analitzades i poder-ne seleccionar dos o tres (que no tinguin els gens causants de la malaltia del primer fill); 4) aquests embrions, implantats a l´úter de la mare, seran compatibles amb l´altre fill i alliberats de malalties; i, 5) de l´embrió o embrions que donin lloc a un emba­ràs naixerà un bebè o naixeran bebès compatibles amb el ger­mà malalt i li podran donar cèl­lules mare per guarir-lo (sol ser sang del cordó umbilical o medul·la òssia extreta del fèmur).

Malauradament, no sempre la reproducció assistida acaba amb èxit; els diaris han informat de casos de fracàs. Això sol hauria de ser una raó perquè el legislador es posés a favor de qui s´acull a la Llei i ho fa, com ho hem qualificat nosaltres, d´una manera heroica: engendrar nova vida per salvar la que perilla.

Sembla estrany que una tècnica a l´abast, tan normal en d´al­tres llocs, aquí passi per filtres inqualificables. Amb raó es queixava la mare d´Irine de la lentitud i de la mala aplicació de la llei: «No és cap caprici. Tots els pares que es trobessin amb un fill malalt, farien l´impossible per salvar-lo. La salvació no és impossible! No entenc per què s´hi posen tantes traves». Antoni Pellicer, de l´IVI (Institut Valen­cià d´Infertilitat), on van començar els seus tràmits els pares d´Erine, declarava que el 2006 sols els havien autoritzat tres peticions sobre una vintena i, el 2007, una sobre tretze; per tant, tampoc no entenia que no s´agilitzés un procés tan avançat mèdicament. «Es bo que l´orga­nització de Transplantaments avaluï tots els casos, però no es poden donar com a experimentals tècniques ja usuals en alguns centres».

Sanitat es defensa dient que són les mateixes famílies les que desisteixen en exigir-los tots els requisits de la llei.

La doctora Anna Veiga, de la Clínica Dexeus, pionera i especialista en reproducció assistida i ex-membre de la Comissió Nacional assessora, reconeix que caldria una major agilitat per resoldre aquests casos, ateses les diverses situacions familiars. «Com més es fa esperar les famílies per concebre un segon fill, més es redueixen les seves possibilitats d´èxit en la reproducció i més risc corre el primer fill». I això sense comptar la incidència en l´equilibri emocional de les parelles.

La Comissió que valora èticament les sol·licituds perquè no hi hagi abusos capriciosos faria bé de tenir en compte aquells mots de Gaspar Mora, professor de Teologia Moral: «¿Què es vol dir quan diem "ètica humana"? Res més que la veritable manera humana de viure [...] I en el missatge cristià, el criteri de la veritat ètica és el bé i la salvació de la persona humana». Qüestions de bioètica i de l´origen i acabament de la via, eutanàsia inclosa, ha estat afrontat per l´associació «Cristianisme i Segle XXI» i s´ha plasmat en el llibre Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (Fragenta Editorial, 2008), amb aportacions de Marc Antoni Broggi, Joan Carrera, Gaspar Mora, Ramon M. Nogués, Begonya Roman, Núria Terribas i Federico Mayor Zaragoza.


Joan Vila ha respost el meu article de la quinzena passada titulat La MAT, encara:

«Dilluns de la passada setmana en Lluís Busquets, col·lega d’articles a Diari de Girona exposava els seus dubtes sobre la MAT. Explicava que, tot i que els meus articles sovint el convencen, encara ho està més quan escolta gent que parla una altra música. Estic acostumat a que passi això; tothom escolta el que vol sentir i, per tant, la música que li agrada.»


La Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB) homenatja aquest migdia l'exsenador Lluís Maria Xirinacs, mort l'agost del 2007, segons han informat els organitzadors en un comunicat.


L'acte, organitzat amb la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs, serà presidit pel degà de la facultat, Jordi Sales, i també comptarà amb la presència d'Antonio Aguilera, que va dirigir la tesi amb què l'exsenador es va doctorar en aquesta universitat.

A més, hi intervindran el professor de la facultat Octavi Piulats i tres representants de la Fundació Randa: Lluís Busquets i Grabulosa, Manuel Garcia i Àngels Baldó.


“Falta energia, tant a Girona com a Barcelona, però no pas d’alta tensió”, deia el senyor Puig, president d’Eurosolar, el mes passat, en una de les sessions del “Club de debat de la Garrotxa”, acompanyat a la taula per Xavier Llorente, un dels portaveus de la plataforma NO a la MAT, que també exposà els seus fonamentats arguments contraris a aquesta obra faraònica. I consti: tots dos creuen que s’ha de fer alguna cosa amb l’obsoleta xarxa energètica gironina, però no el que s’està parant o preparant (per no dir, que es maneflejant). Ja vam veure la setmana passada com el mediador europeu Sr. Monti ha deixat de fer de mediador entre parts i ha pres partit a Girona i a Perpinyà. Ahir aquest diari publicava que la francesa RTE podia adaptar línies de 220 kV, però l’espanyola REE, no, segons el dossier de respostes a les preguntes dels denominats antilínia. Un dossier que no responia al perquè la manca de diàleg (processos públics de consulta establerts per la llei) amb les plataformes opositores.

Abans, tanmateix, de ressenyar els arguments de Puig i Llorente, deixin-me dir que dóna gust sentir persones preparades (tots dos coneixien perfectament l’informe Monti), perquè et fan contrastar els partits presos. Confesso que, a mi, sovint, des de la ingenuïtat de lector poc expert en el tema, em convencen els arguments del senyor Joan Vila (amb qui ha debatut sovint el senyor Llorente) en les pàgines d’aquest mateix diari, però, val a dir-ho, encara em convencen molts més els arguments dels qui exposen que la nostra deficient xarxa energètica no s’arranjarà amb la MAT. I per dues raons: l’opacitat del projecte (una manca de transparència que no sols inclou pactes desconeguts entre Zapatero y Sarkosy) i el fet que se’ns amagui que les grans empreses elèctriques volen que els consumidors en depenguem, que siguem els seus hostatges i, un cop aconseguit, puguin actuar al seu albir. Exemple de desconeixement dels experts: el passat 17-IV el president Montilla declarava a Mònica Terribas que la MAT i la interconnexió amb França no eren el mateix (i tot seguit hi va haver cartes als diaris dient que aquesta era la postura dels anti-MAT!). Exemple d’actuació sense control: un cop les empreses elèctriques hagin aconseguit que en depenguem totalment, no sols podran recargolar-nos els preus sinó també produir i transvasar l’energia que es vulgui d’un lloc a l’altre (males llengües diuen que energia atòmica francesa per a l’Àfrica). I d’això els favorables a la MAT no en parlen mai. (Ens agradi o no, segons WWF el març passat, l’origen de l’electricitat a la península era aquesta: gas, 28,2%; nuclear, 22,7%; eòlica, 16,7%; carbó, 15,8 %; hidràulica, 4,2%; fuel, 0,5%; altres, 11,7%.) Res d’estrany que un filòsof tan poc sospitós com Josep M. Terricabras digués a “Catalunya Ràdio” que “és imprescindible la millora de la qualitat de servei més que no pas interconnexions a una xarxa desfasada”.

Del senyor Puig —que ens exposà els pros i contres de l’informe Monti, elaborat de la mà de l’enginyeria italiana CESI— vaig constatar que a Catalunya tenim un sistema energètic estrany (instal·lacions de generació allunyades dels centres de consum com ara Ascó i Vandellós) i, a banda que amb la MAT hi pot haver-hi igualment apagades (si en ve alguna, interconnectats i tot, com la dels novembre del 2006, vindrà d’Europa!), vaig aprendre que no és el mateix corrent altern que corrent continu. I moltes altres coses que les persones de peu desconeixem: per exemple, no sols que les lleis emparen els particulars que es produeixin energia (plaques solars, microgeneradors de gas...) o a les comunitats que se’n vulguin generar (d’aquí la proliferació d’horts solars municipals a certes zones d’Espanya) sinó que pots “reendollar” a la xarxa l’energia excedent, de manera que fins i tot te la paguen de forma primada. (Les empreses, de fet, com sap l’administració, fragmenten els parcs eòlics perquè no arribin als 50 megavats: s’estalvien la declaració d’impacte ambiental estatal i cobren la subvenció d’energia renovable.)

Del senyor Llorente els assistents també vam aprendre moltes coses. Ni el TGV ni la mala qualitat de la xarxa ni els parcs eòlics necessiten la MAT. Si ja tenim 4/6 línies que travessen els Pirineus, per què ens en cal una de nova i mastodònica? Quan i com se n’ha justificat la necessitat? L’informe Monti vol facilitar el mercat energètic i sols justifica la interconnexió Espanya-França amb una nova línia; per què? I si penséssim a requalificar les altres? Què en farem de reconnectar la nova amb xarxes desfasades? L’informe de Monti (que proposa soterrar el tram internacional en corrent continu) s’ha sotmès als interessos de la RTE francesa i de la hispànica REE?

En el pic del debat, el passat 10-IV hi va haver un encontre a la Cambra de Comerç sobre les necessitats energètiques de les comarques gironines amb el president de REE, Luis Atienza, el director general de Fecsa-Endesa, Josep M. Rovira, i l’ecologista Ramon Folch, cinc dies després, el 15, la roda de premsa de la plataforma No a la MAT i el passat dia 30 declaracions del ministre francès d’Ecologia.. Totes tres van ser ressenyades el passat 20-IV i l’1-V per Joan Vila en aquestes mateixes pàgines, amb esquemes a tot color de la xarxa gironina. Referint-se als contraris a la MAT i a Xavier Llorente diu exactament que per al portaveu dels anti-MAT “no s’han estudiat totes les alternatives possibles”. I comenta: “Es refereix al fet que les comarques de Girona poden resoldre el pas del tren (vol dir el TGV) i l’alimentació futura només augmentant de 110kV a 220kV les línies de la Roca a Salt i la de Tordera a Girona”. I el bo del cas és que afegeix que els del No a la MAT “tenen raó.” L’enginyer ho admet com a solució, però no com a “la millor” solució. I justament aquí rau el quid de la qüestió de la batalla. La millor solució, per a ell i per a tots els defensors de la MAT, a curt termini, és una línia de 400kV i, per a d’altres, ni ara ni a llarg termini, no. Perquè no volen sorolls opacs en comptes d’informacions verídiques; perquè no volen negocis d’interconnexions d’energies atòmiques; perquè no volen dependre totalment de monopolis energètics forans; perquè no volen un pedaç de teixit bo sobre una roba que es desfila (el nyap d’una línia de 400kV en una xarxa de 110kV a 220kV); perquè no volen noves obres impactants on hi pot haver repotenciacions de línies ja existents. I aquestes raons no son barrija-barreges de conceptes estètics, de salut o de paisatge, sinó concepcions de model energètic i exigència d’eficiència del que ja tenim i del que ens caurà al damunt. Mentre no es desviï l’atenció, pot ser bo enmig de la batalla reclamar compactacions (Juià-Santa Llogaia) o supressions (Bescanó-Juià), perquè no caiguin en sac foradat. Però ara som en una batalla en què han participat molts milers de conciutadans conscienciats sense que hi hagi hagut aquella complicitat comunicativa que demana el Dr. Folch. Potser ja seria hora d’obtenir-la. Si no, mentre es barallen llebrers i conillers pot esdevenir-se el que ja ha passat: que l’avantprojecte de la línia de 400kV en el tram Bescanó-Santa Llogaia ja ha estat presentat. I només quedi recórrer al Sïndic de Greuges o al defensor del Poble europeu.